Uw zonnestroom systeem plannen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Op dit moment heeft het de voorkeur om het jaarlijks rendement af te stemmen op uw jaarverbruik.

Zonnepanelen leveren energie, uitgedrukt in kWh (kilo Wattuur). U betaalt aan uw energieleverancier maandelijks 1/12 deel van het aantal kWh wat u in uw huishouden jaarlijks verbruikt.

U verbruikt het hele jaar door energie. In de winter vaak meer dan in de zomer omdat het langer donker is en we in de winter vaker binnenshuis verblijven.
U verbruikt vaak in de avond meer energie dan overdag omdat u dan aan het werk bent.

Zonnepanelen leveren in de zomer de meeste energie, en in de winter minimaal. Logischerwijs omdat de zon meer schijnt in de zomer, maar ook omdat de zon dan hoger staat. Resultaat hiervan is dat de lichtintensiteit in de winter aanzienlijk lager is. De zonne, of lichtpanelen, een naam die beter de lading dekt, leveren het hele jaar door energie, maar vanwege de lage lichtintensiteit is de opbrengst in de winter aanzienlijk lager.

Uw energie verbruikt u dus op andere momenten dan wanneer de lichtpanelen energie leveren. De huidige oplossing hiervoor heet ‘salderen’. U levert energie aan de energieleverancier terug wanneer u deze zelf niet gebruikt. Vooral in de zomer overdag dus. De energieleverancier trekt deze terug geleverde energie af van uw verbruikte energie. De kWh die onder de streep over blijven rekent u met uw energieleverancier af.
Indien uw panelen dus evenveel opbrengen als u verbruikt hoeft u niets af te rekenen. Dit is de ideale situatie zolang de salderingsregeling van kracht blijft. U kunt meer lezen over salderen op de website van Milieu Centraal.